
Näillä vinkeillä suunnittelet unelmien pihan – Osa 1
Tästä alkaa juttusarja pihasuunnittelusta ja pihaurakan toteuttamisesta. Talvi on hyvää aikaa pihojen suunniteluun ja mahdollisten lupa-asioiden selvittelyyn.
Näyttävä ja helppohoitoinen piha on monen suomalaisen unelma. Luonnollisesti me kaikki olemme erilaisia ja tästä syystä pihahaaveemmekin ovat erilaisia. Olipa haaveesi sitten japanilaistyylinen viimeistelty puutarha tai hyvin pelkistetty ja helppohoitoinen piha, huomioi ainakin nämä asiat pihan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Budjetointi
Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä, minkä verran on valmis käyttämään rahaa pihaansa. Jos kaikki työvaiheet hoituvat omin avuin ja tarkoitus on istuttaa nurmikkoa, puskia ja kukkia, budjetti voi olla hyvinkin kevyt, satasista muutamiin tuhansiin euroihin.
Mikäli pihaa aletaan pinnoittamaan esimerkiksi asfaltilla tai pihakiveyksillä, kustannukset nousevat heti tuhansiin euroihin. Muurit, kivetykset, uima-altaat, piharakennukset ja terassit nostavat tietysti myös kustannuksia reilummin, varsinkin jos työn tekijä ostetaan ulkopuolelta.

Lupa-asiat ja määräykset
Kaupungeilla on omat ohjeet ja määräykset koskien erilaisten aitojen korkeutta, puiden kaatamista ja niin edelleen. Lisäksi mahdolliset uudet ulkorakennukset kuten huvimajat, grillikatokset tai puuvajat vaativat usein vähintään ilmoituksen kaupungin rakennusvalvontaan. Haja-asutusalueilla määräykset ovat usein väljempiä ja niitä on vähemmän.

Pihan mitat ja korot
Pihan koko määrittelee luonnollisesti mitä kaikkea pihaan mahtuu ja se asettaa myös omat rajoituksensa mahdollisten ulkorakennusten sijoittelulle. Korkotiedot on myös tärkeä olla tiedossa, että pintavedet saadaan ohjattua rakennuksista poispäin ja ylipäätään hallitusti.
Pihan muodot asettavat myös omat haasteensa pihan käytettävyyteen ja ulkonäköön. Rinnepihassa pengerryksillä, muureilla ja portailla saadaan luotua tasaisia oleskelualueita ja tasamaalla taas halutaan usein jakaa pihaa pensailla, aidoilla tai vastaavilla. Näin pihasta saadaan moniulotteisempi ja toimivampi. Jalkapallokentät ja pelitilat ovat asia erikseen.

Ilmansuunnat ja kasvuolosuhteet
Pihan sijainti ja muodot, sekä vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat pihan olosuhteisiin ja kasvillisuuteen. Valon määrä tontin eri kohdissa määrittelee eri kasveille otollisimpia istutuspaikkoja. Istutuksia suunniteltaessa on hyvä huomioida, että kevään aurinkoisin paikka ei välttämättä ole enää kesällä sitä, koska aurinko paistaa eri vuodenaikaan eri kohtaan pihassa enemmän. Rakennusten ja puiden varjot vaikuttavat luonnollisesti myös merkittävästi valon määrään tontilla.
Juttusarjan seuraavassa osassa vuorossa ovat valaistuksen suunnittelu, maaperän huomioiminen, pihan perustustyöt ja kasvien valinta.
Tuntuuko vaivalloiselta? Meiltä saat apua pihasuunnitteluun ja tulemme myös mielellämme toteuttamaan pihahaaveesi!