Halvat maatyöt voi tulla tosi kalliiksi

Unelma omakotitalosta alkaa usein konkretisoitumaan siinä vaiheessa, kun sopiva tontti löytyy. Muuttopäivää ei vielä kannata alkaa hengitystä pidätellen odottamaan, mutta todennäköisesti se on parin vuoden sisällä. Lupa-asiat ja muu byrokratia ottaa aikansa ja monta muutakin asiaa pitää vielä hoitaa ennen kuin projekti pääsee kunnolla vauhtiin.

Olipa valintasi pakettitalo tai arkkitehdin suunnittelema talo, hyvin usein maatyöt jäävät ostajan hoidettavaksi. Maatöitä tehdään valitettavasti monella tapaa ja usein halvin tarjous osoittautuu kokemuksemme mukaan myöhemmin kalliiksi. Maaurakoitsija hoitaa yleensä myös talon ulkopuoliset LVI-työt, eli asentaa sadevesi- ja salaojajärjestelmät, viemärit jne. Mikäli LVI-puolen osaamisessa on puutteita, virheiden korjaaminen jälkikäteen tulee todella kalliiksi.

Alla muutamia asioita, mitkä huomioimalla vältyt todennäköisesti monelta murheelta.

Kirjallinen tarjous

Maanrakennusalalla toimii monenlaisia urakoitsijoita. Olen kerran ollut urakkaneuvotteluissa, joissa eräs maaurakoitsija katseli lumista tonttia metsän laidassa sätkää poltellen ja totesi sitten lakonisesti: ”Kyllä ton viiteentoista raapii!”. Asiakas pyysi urakoitsijalta kirjallista tarjousta sähköpostiin, mistä ilmenisi tarjouksen sisältö. Tämä keskustelu käytiin vuonna 2019, mutta tarjousta ei ole kuulemma vieläkään kirjallisesti tullut. Urakoitsijalla on varmaan ollut muita kiireitä. Kyseisen tontin maatyöt tulivat lopulta maksamaan n. 30 000€ ja työn teki urakoitsija, joka kävi läpi koko urakka-alueen, käveli jopa lumisen tontin peränurkkaan asti ja toimitti sähköpostilla selkeän, kirjallisen tarjouksen.

Maatöiden yhteydessä tulee yllättävän usein vastaan louhinnan tarvetta tai ennakoitua suurempia massanvaihto tarpeita, oletettua huonomman maaperän vuoksi. Kirjallisessa sopimuksessta tulisi olla tarkkaan eriteltynä urakkaan sisältyvät toimenpiteet.

Jos rakennat taloa vanhan puretun talon paikalle, maan alta voi löytyä vaikka vanha öljysäiliö tai maahan haudattuja jätteitä. Valitettavasti ennen vanhaan ei oltu kovin tarkkoja tällaisissa asioissa. Kun asioista on sovittu kirjallisesti, ei tarvitse yllättävässä tilanteessa alkaa vääntämään, mitä kuuluu urakkaan tai kuka maksaa viulut.

Markalla saa markan tavaran

Halvimman ja kalleimman tarjouksen ero voi olla maatöissä merkittävä. Taloprojekti on useilla ihmisillä koko elämän kallein projekti, joten on ymmärrettävää, että halvin tarjous houkuttelee. Valitettavasti urakoitsijat ns. ottavat omansa jollain tavalla, joten kannattaa olla tarkkana.

Törmäämme jatkuvasti työmaillamme tapauksiin, mitkä tulevat kalliiksi jälkikäteen. Hyvin usein maaurakoitsija toimittaa murskeet työmaille ennalta sovitulla hinnalla ja hinnassa on tietysti urakoitsijan oma kate mukana. Murskeet laskutetaan menekin mukaisesti. Liian usein tulee vastaan tilanteita, missä mursketta on ajettu talon ympärille valmiin maanpinnan tasoon asti, vaikka talon ympärille olisi tarkoitus kylvää nurmikko tai asentaa kiveys. Piha-urakoitsija joutuukin aloittaa oman projektinsa siitä, että ylimääräistä mursketta kaivetaan ja ajetaan pois. Sen jälkeen päästään tekemään oikeanlaiset maakerrokset nurmikkoa varten. Tästä koituu tietenkin paljon täysin turhia kuluja asiakkaalle.

Toinen törkeä esimerkki on maan alle tulevien LVI-asennusten tekeminen jämäpaloista tai niin kutsutuilla tee-se-itse-ratkaisuilla, esimerkiksi salaojien tarkastuskaivot. Luit oikein! Usein tulee vastaan tarkastuskaivoja, mitkä on tehty useammasta palasta. Jämäpaloista tehdyissä tarkastuskaivoissa joudutaan käyttämään jatkoksia, joihin säädettäviä kansistoja ei voida asentaa. Näissä tilanteissa joudumme kaivamaan kaivon ylös ja vaihtamaan pätkien tilalle kokonaisen rungon. Salaojien tarkastuskaivojen yläpään korko määrittyy tarkasti vasta pihojen teon yhteydessä, säädettävän kansiston avulla kansi saadaan helposti oikeaan korkoon. Tästä tulee tietenkin myös turhia kuluja asiakkaalle.

Olemme törmänneet jopa asennukseen, missä liian lyhyt sadevesuputki oli liitetty seuraavaan putkeen Alepan muovipussi ja ilmastointiteipillä. Eikö olekin hienoa, että osa porukasta ratkaisee kaikki ongelmat helposti ja näppärästi. Nyt on hyvä hetki käydä kurkkaamassa omiin tarkastuskaivoihin, toivottavasti putki on yhtenäinen ja yksivärinen.

Ota pihat huomioon jo pohjatyövaiheessa

Varsinkin ahtailla kaupunkitonteilla pohjatyövaihe voi olla viimeinen vaihe, kun isommilla koneilla pääsee takapihalle. Tästä syystä pihat kannattaa suunnitella ja huomioida jo tässä vaiheessa. Jos takapihalle on tulossa vaikkapa muureja tai kiveyksiä, joille täytyy tehdä pohjat, on ne järkevintä hoitaa jo pohjatyövaiheessa. Toinen vaihtoehto on hoitaa ne käsin lapiolla ja kottikärryillä myöhemmin.

Tontilla kannattaa maatyövaiheessa huomioida myös tulevan pihan nurmi- ja istutusalueet ja mahdolliset ulkovalaistukset. Meidän toimintamallillamme pohjaurakka tehdään siten, ettei pihatyövaiheessa tarvita enää isoa kalustoa. Näin asiakas lopulta säästää pitkän pennin, kun pihatyövaihe on huomattavasti kevyempi toteuttaa.

Onko sinulla tontti, mutta et vielä ole valinnut urakoitsijaa maatöihin? Meiltä onnistuu myös vanhan rakennuksen purku, mikäli semmoinen komistaa tällä hetkellä tonttiasi. Ota yhteyttä, niin tulemme käymään!