
Mitä pihan tekeminen maksaa?
Onko haaveissasi uusi upea piha? Nurmikko pitäisi saada kauniin vihreäksi, osa pihastasi voisi olla laatoitettu tai asfaltoitu, istutukset olisi ehkä hyvä päivittää. Kesälomalla voisi sitten nauttia elämästä omalla viihtyisällä pihalla. Tässä kohtaa saatat miettiä, että kuinka paljon pihan tekeminen maksaa.
Pihan kustannukset riippuu tietysti lukuisista asioista, lähtien jo ihan siitä, että meinaatko itse heilua lapion varressa vai palkkaatko ammattilaiset asialle. Listasimme alle asioita, mitkä huomioimalla, pystyt vaikuttamaan kustannuksiin.
Pihan suunnittelu
Pihan suunnitteluprosessi sisältää erilaisia vaiheita, kuten ideointia, mittauksia, luonnospiirroksia ja tarkempia suunnitelmia. Suunnittelun hinta vaihtelee suunnittelijan ja projektin laajuuden mukaan. Yksinkertaisemman pihasuunnitelman hinta voi olla muutamasta sadasta eurosta, kun taas laajempien ja monimutkaisempien suunnitelmien hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Pihasuunnitelman valinnat määrittelevät myös hyvin pitkälti toteutuksen hinnan, eli suunnitteluvaiheessa kannattaa olla tarkkana.

Materiaalit
Materiaalivalinnoilla ja määrillä pystyt vaikuttamaan pihasi hintaan merkittävästi. Muurit, kiveykset ja erikoiset kasvit nostaa budjettia nopeasti. Kiveykset ja muurit vaativat alleen oikeanlaiset murskekerrokset ja muureille tarvitaan usein valettava antura alle. Lisäksi muurikivet/pihakivet eivät ole ihan ilmaisia. Näistä syistä muurien ja kiveyksien tekeminen vaatii paljon työtä ja muodostuu usein hintavaksi. Nykypäivänä esimerkiksi asfaltointi on halvempi vaihtoehto kestopinnoitteeksi.
Kasveissa on myös isoja hintaeroja ihan jo lähtien lajikkeista ja taimien korkeuksista. Esimerkkinä vaikka suositut Tuijan taimet: halvimmat taimet ovat yleensä 60-80 cm korkeita ja hinta nousee, mitä korkeampia taimia ostat. Pienistäkin taimista kasvaa tietenkin isoja, mutta se ottaa oman aikansa.
Työvoima
Jos et itse tee pihatöitä, työvoiman palkkaaminen on yksi suurimmista kustannuseristä. Työvoimakustannukset riippuvat tietysti projektin laajuudesta, työn vaativuudesta ja talosi sijainnista. Mikäli teetät työt ulkopuolisella, vaadi selkeä kirjallinen tarjous ja käy se huolella läpi ennen allekirjoittamista.
Työkalut ja laitteet:
Pihan tekemiseen tarvitset erilaisia työkaluja ja laitteita, kuten kaivinkoneita, laseria, sähkötyökaluja ja tietysti perinteisiä työkaluja, kuten lapioita ja kottikärryjä. Jos sinulla ei ole omia työkaluja, joudut vuokraamaan tai ostamaan niitä. Osa työkaluista kannattaa todennäköisesti ostaa, koska niille on käyttöä jatkossakin. Rakennuskonevuokraamoista löydät harvemmin tarvittavat työkalut, kuten tärylätkät, Avantit ja muut isommatkin koneet halutessasi. Koneiden käyttö saattaa tietysti vaatia hiukan harjoittelemista.

Ylläpito ja hoito:
Huomioithan myös pihan ylläpitokustannukset. Jos haluat, että pihasi näyttää tulevinakin kesinä hyvältä, ylläpitoon täytyy jonkin verran panostaa. Kasvien kastelu, lannoitus, leikkaaminen ja muut ylläpitotoimenpiteet vievät aikaa ja rahaa. Tämäkin kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Jos et tykkää rikkaruohojen kitkemisestä tai lannoittamisesta, ei kannata tehdä pihasta puutarhaa. Ylläpitokustannukset vaihtelevat tietysti pihasi koosta, kasvien valinnasta ja omasta innostasi riippuen.
Tässä oli muutamia yleisiä kustannustekijöitä ja todelliset kustannukset vaihtelevat tietysti tapauskohtaisesti. Pihan tekeminen kannattaa kuitenkin aina aloittaa huolellisella suunnittelulla ja budjetin määrittelyllä. Näin ei pääse tulemaan ikäviä yllätyksiä toteutusvaiheessa. Tsemppiä pihaprojektiin!
HUOM!
Jos päädyt valitsemaan meidät, pihasuunnittelijamme suunnittelee pihasi toimivaksi ja huomioi toiveesi pihan ulkonäöstä ja toiminnoista sekä huomioi budjettisi jo suunnitteluvaiheessa. Hyväksytämme pihasuunnitelman sinulla ja teemme halutessasi toteutuksesta kirjallisen tarjouksen. Jos tarjous miellyttää, sovitamme sen kalenteriin sinulle parhaiten sopivaan kohtaan.