10 x vinkkiä piharakentamiseen

 
 

Pihatehtaan talvinen tervehdys sinulle! Toivomme, että talvikautesi on täynnä lämpöä, iloa ja mukavia hetkiä lumisessa maisemassa. Talvi on hyvää aikaa rauhoittua, nauttia kauniista maisemista ja viettää aikaa läheisten kanssa. Toivommekin sinulle raikkaita ja energisiä päiviä, täynnä innostavia hetkiä ja mahdollisuuksia. Olkoon talvesi täynnä myös lämpöä ja rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin.

Jos uuden vuoden suunnitelmiisi kuuluu uuden pihan rakentaminen, seuraavat laatimamme pihan rakentamisvinkit on juuri sinulle. Kirpeinä pakkaspäivinä lämmittää kun suuntaa katseet jo lähestyvään kevääseen ja alkaa fiilistellä ja suunnitella omaa tulevaa pihapiiriä. Voit käyttää alla olevaa listausta apunasi suunnittelussa.


Toivomme, että pihallasi tulee vallitsemaan rauha ja kauneus. Olipa pihaprojektisi suuri tai pieni, toivomme, että se tulee täyttäämään kaikki odotuksesi ja tuo ennenkaikkea iloa arkeesi. Säästä ja vuodenajasta huolimatta, haluamme, että pihallasi vallitsee viihtyisä tunnelma!

Pihatyöterveisin,

 
 
 
 

Säästä ja vuodenajasta huolimatta, haluamme, että pihallasi vallitsee viihtyisä tunnelma!









1. Kartoita omat tarpeesi ja toiveesi pihallesi.

Onko toiveissa helppohoitoinen piha vai onko itsellä mielenkiintoa ja mahdollisuuksia käyttää aikaa kasvien hoitoon? Onko tarvetta terassille, istutusalueille, nurmikolle, kiveyksille, grillauspaikalle tai leikkialueelle?




2. Suunnittele pihasi.

Voit tehdä tämän itse tai palkata ammattilaisen avuksesi, kuten maisemasuunnittelijan.   Suunnittele pihallesi tulevien alueiden sijainti, kasvillisuus, polut, terassit ja muut rakenteet. Älä unohda valaistusta suunnitelmastasi. Suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida myös ympäristö, sillä se vaikuttaa pitkälti siihen minkälainen kasvillisuus on mahdollista saada pihallesi.




3. Laadi realistinen budjetti.

Tarkka budjetointi auttaa välttämään ylimääräisiä kustannuksia. Kasvillisuus ei yleensä ole pihan kallein kustannus vaan kaikkein kalleinta on erilaiset aikaavievät työ mitä pihallasi tehdään, kuten esim. maatyöt tai pihalle tulevat rakennelmat. Taimihankinnoissa säästöä syntyy jo sillä kun huomioit olemassa olevan kasvillisuuden. Tarvitseeko kaikkia tontin puita kaataa? Myös olemassa olevia kiviä ja kallionlohkareita voidaan hyödyntää monilla eri tavoin piharakentamisessa.




4. Tarvittaessa tee maaperätutkimus ja pintavaaitus.

Koska Suomessa talven pakkaset saavat maan routimaan, tämä voi aiheuttaa rakenteiden elämistä. Tämä pitää ottaa huomioon kaikessa pihan rakentamisessa. Selvittämällä pihasi maalajin, saat tietää massanvaihdon tarpeen, jotta rakenteiden perustuksista tulee routimattomia.




5. Tarkista, tarvitsetko rakennuslupaa tietyille rakennelmille tai projekteille, ja hanki ne tarvittaessa.

Selvitä asuinkuntasi määräykset ennen kuin alat rakentaa.  Asuinpaikasta riippuen esimerkiksi pergolat ja kasvihuoneet saattavat tarvita rakennus- tai toimiluvan.

6. Aloita rakentaminen suunnitelman mukaisesti.

Työvaiheet voivat vaihdella riippuen siitä, mitä olet pihallesi suunnitellut. Jos suunnitelma sisältää rakennelmia, laatoitusta, pergolan, terassin tai kasvihuoneen, tee perustukset aina huolellisesti niin vältyt myöhemmin ikäviltä yllätyksiltä ja saat nauttia kauniista piharakenteista pitkään.




7. Jos suunnitelmaan kuuluu vesipisteitä, valaistusta tai muita sähköisiä tai vesipohjaisia elementtejä, tee ne työn edetessä.

Muista ottaa huomioon luvanvaraiset työt, esimerkiksi sähkötyöt.




8. Istuta kasvit.

Kasveja valitessasi ota huomioon ilmansuunnat, paikallinen ilmasto, maan laatu jne. . Jotkin kasvit menestyvät paremmin auringossa, kun taas toiset viihtyvät varjoisammassa ympäristössä. Mieti myös minkälaista ilmettä ja tyyliä haluat pihallesi. Onko toiveissa metsäpuutarha, tuoksuva kukkapuutarha niittyineen , geometrinen muotopuutarha tai näyttävä japanilaistyyppinen puutarha. Huomioi kasveille määritellyt kasvuvyöhykkeet.




9. Ulkovalaistus tarvittaessa.

Laadukkaasti suunniteltu pihavalaistus lisää turvallisuutta ja tuo visuaalista kiinnostavuutta pihallesi.




10. Älä unohda pihan huoltoa ja ylläpitoa.

Helppohoitoinenkin piha vaatii aina jonkinlaista huoltoa/ylläpitoa, mutta työmäärään pystyy vaikuttamaan hyvällä pihasuunnittelulla. Pihan toimivuuden ja hoidon kannalta oleellisinta on, että piha on oikein perustettu.

Eikö sinulla ole vielä pihasuunnitelmaa? Me Pihatehtaalla teemme pihasuunnitelmia pääasiassa Pirkanmaalle ja Pääkaupunkiseudulle omakotitaloihin, paritaloihin ja taloyhtiöihin. Toimimme aina laadukkaana tiiminä. Vahva maisemasuunnittelun ja maanrakentamisen ammattitaito ja näiden yhdisteleminen on vahvuutemme ja takaa onnistuneen lopputuloksen pihaan kuin pihaan. Voit tutustua pihasuunnitteluumme täällä.



Kun pihasi on valmis, nauti siitä täysillä! Järjestä perheen ja ystävien kesken puutarhajuhlat tai loppukesän upein grilli-ilta.

Voit rakentaa pihasi itse tai palkata ammattilaisen  avuksesi. Me Pihtehtaalla autamme mielellämme pihaprojekteissa aina suunnittelusta toteutukseen. Tutustu ja lue lisää kattavista pihapalveluistamme täältä



Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu oma piha kestää aikaa ja on viihtyisä. Kaunis piha näyttää hyvältä ja nostaa samalla koko kiinteistön arvoa!

Previous
Previous

Miksi pihasuunnitteluun kannattaa panostaa?